България вече месеци не може да прибере изпратения в Украйна 

...
 България вече месеци не може да прибере изпратения в Украйна 
Коментари Харесай

Български самолет, изпратен за ремонт, е блокиран в Украйна

 България към този момент месеци не може да прибере изпратения в Украйна  за ремонт аероплан Ан-30. Причината е войната в УкрайнаТова изясни служебнят министър на защитата Димитър Стоянов. Самолетът не е обиден от продължаващите военни дейности, само че и не може да бъде върнат.

Самолетът е в Украйна от януари 2021 година. По контракта с украинската компания машината и моторите трябваше да преминат през капитален ремонт. Очакванията са след ремонта употребата на творби през 1975 година да продължи 7 години или 4000 часа. България е платила към 6 милиона и 130 хиляди лв. без Данък добавена стойност. Но след войната в Украйна въпросът за връщането на машината стана спорен. По време на визитата си в Украйна преди празниците служебният министър на защитата Димитър Стоянов е сложил въпроса за връщането на самолета. Решение обаче още няма.

„ Украинската страна продължава да твърди, че сега изискванията са, жестоко казано, несъответствуващи. Вероятността самолетът да бъде изумен във въздуха е голяма и те не желаят да поемат този риск. Нашите вложения там са обезпечени от украинската страна. Въпреки тяхното предпочитание тези гаранции да бъдат опростени бяхме безапелационни в министерството на защитата, че такива гаранции няма по какъв начин да не бъдат подписани, с цел да бъде предпазен финансовият интерес на България “, сподели Стоянов.

Самолетът се употребява за наблюдателни задачи в границите на програмата „ Открито небе ”, осведоми БНР. Държавите можеха правят взаимни наблюдателни полети над военни обекти. Съединени американски щати и Русия обаче напуснаха контракта поредно през 2020 и 2021 година.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР